JOSEP MANUEL ANGLADA

Josep Manuel Anglada no necessita gaires presentacions. Va ser una de les figures més destacades de l'escalada a casa nostra durant els anys 50, 60 i 70 i, amb els seus companys de cordada -Francesc Guillamon, Joan Cerdà, Heinz Pokorski, Jordi Pons, etc., ha escrit una de les pàgines més brillants de l'alpinisme català i estatal. La seva trajectòria és el reflex d'una època i d'una manera d'entendre la muntanya.
Font: FEEC


ÒSCAR CADIACH
(Barcelona, 1952) és un alpinista català.

El 28 d'agost de 1985 fou, juntament amb Antoni Sors i Carles Vallès, el primer alpinista català en assolir el cim de l'Everest.
És el català que ha fet més cims que sobrepassen els vuit mil metres:
Everest (2 vegades), Lhotse, Makalu, Cho Oyu (2 vegades), Nanga Parbat, Broad Peak, Gasherbrum II, Shishapangma.
És el primer occidental en pujar a l'Everest sense oxigen i per la vessant nord.
A part d'alpinista, també és fotògraf i càmera d'alçada. Ha realitzat diverses pel·lícules de les seves expedicions guanyant premis arreu del món. Dades actualitzades a maig de 2006
Font: Viquipèdia


NIL BOHIGAS

La vida de Nil Bohigas és plena d'aventures i de reptes. Entre altres, el 1984 obre una nova via a l'Annapurna Central amb Enric Lucas després de 7 nits a la paret en estil alpí, l'any 1988 fa l'Everest i després es llença amb parapent, el 1991 és el primer espanyol en arribar al Pol Nord magnètic.
El 1992 va fer una travessa en solitari al Pol Nord geogràfic, però és va haver de retirar a 70 km del seu objectiu a causa d'un canal d'aigua que no va poder creuar, després de fer una travessa de 770 km en 78 dies, i així un llarg etcètera d'activitats i reptes.
Font: FEEC

 

ERHARD LORETAN

El suís Erhard Loretan, el tercer home en fer els catorze cims de vuit mil metres, té una de les biografies alpines més apassionants dels darrers vint anys. Una passió il·limitada per l’alta muntanya, una excepcional fisiologia per l’alçada, una atracció irresistible per la dificultat i una estricta ètica alpina són els elements que han guiat la seva trajectòria. Fent cordada amb Jean Troillet o André Georges les seves escalades o encadenaments han donat una nova dimensió a l’alpinisme i l’himalaisme. Loretan, com Bonatti, Messner o Kukukza, és un d’aquests alpinistes que estan sempre un pas al davant dels altres i marquen la línia a seguir
Font: muntanya.net
-