La MOSTRA DE CINEMA DE MUNTANYA I AVENTURA de Figueres arriba a la seva cinquena edició amb la ferma voluntat de consolidar-se com un espai festiu i al mateix temps de reflexió per a tots els afeccionats a les activitats de muntanya.

Des de l’organització del CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS volem oferir un any més una perspectiva global i novedosa del món del muntanyisme i l’escalada, presentant unes protagonistes de remarcable interés per a tot el públic assistent.

Aquest any 2006 la programació de la MOSTRA està constituïda exclusivament per invitades femenines, decisió amb la que es vol oferir un homenatge a les dones de tots els temps en les muntanyes de casa nostra i d’arreu del món. Cadascuna d’elles, amb les seves activitats, representa una visió actual i vigent del muntanyisme femení.

Les protagonistes: JOSUNE BEREZIARTU, CATHERINE DESTIVELLE, EDURNE PASABAN i ESTER SABADELL, no són tan sols unes dones amb un important historial esportiu. La personalitat de cadascuna d’elles, el seu compromís i ètica en afrontar els reptes són elements que conformen una forma de fer i d’actuar que constitueix l’essència del muntanyisme.
En aquestes jornades de la MOSTRA ens presentaran les seves produccions cinematogràfiques i els seus audiovisuals, elaborats amb la força que dóna la passió pel nostre esport i amb l’emotivitat que les dones saben transmetre. Els espectadors podran apreciar els seus esforços, èxits i decepcions i valorar-los amb el reconeixement que es mereixen.

“La muntanya no coneix de sexes, parla un idioma universal... ara tan sols queda esperar que nosaltres les dones arribem allà on altres han pujat abans”
JOSUNE BEREZIARTU, juny 2006JOSUNE BEREZIARTU

Lazkao. Gipuzkoa. 1972. Escaladora.

JOSUNE comença a escalar amb 17 anys motivada per un programa de televisió. La seva evolució esportiva la converteix en l’escaladora més prestigiosa del món, assolint alguna de les vies més difícils que s’han obert en tots els temps.


-

CATHERINE DESTIVELLE
Paris 1960. Kinesiterapeuta. Escaladora i Alpinista.

CATHERINE és una de les escaladores més mediàtiques del món després d’una llarga i fructífera carrera, la seva presència és un aconteixement a les comarques gironines.
Diu d’ella mateixa: “L’escalada és la meva passió: a la mun-tanya, a la paret de roca, a la competició o al viatge...” “Jo segueixo el meu instint i no m’enganya mai”.

- EDURNE PASABAN
Tolosa. Gipuzkoa. Enginyera. Alpinista.

EDURNE és actualment una de les dones capdavanteres en les ascensions a muntanyes de més de vuit mil metres amb els seus vuit cims principals: EVEREST (2001), MAKALU i CHO OYU (2002), LHOTSE, GI i GII (2003), K2 (2004) i NANGA PARBAT (2005). Gerlinde Kaltenbrunner i Nives Meoni en tenen nou al seu haver. Sempre ha efectuat les seves expedicions sense oxigen artificial, excepte a l’EVEREST. És l’ única dona que ha aconseguit sobreviure al descens del K2, on va patir severes congelacions.
-
 
ESTER SABADELL
Barcelona 1976. Economista. Alpinista.

Antiga practicant de gimnàstica esportiva, Ester forma part des de l’any 2001 de l’equip de “Al Filo de lo Imposible”.