La MOSTRA arriba aquest any a la vuitena edició amb la força i l’empenta que li atorga ser un certamen plenament consolidat entre els aficionats a la muntanya, als esports d’aventura i a la natura. Però la nostra voluntat va més enllà. També volem captar un públic genèric que trobi a la MOSTRA una forma de veure el món.

A les set edicions anteriors hem pujat les principals muntanyes del planeta, hem travessat deserts de sorra o de gel, hem volat pel continent africà o afrontat aventures a Alaska ... Volem seguir en aquesta línia i portar a Figueres les expedicions més espectaculars, les gestes més èpiques i els paisatges més captivadors, i tot això mostrat amb imatges i explicat pels seus protagonistes a través d’un diàleg obert amb el públic.

Aquest és el compromís del comitè organitzador de La Mostra. Muntanya i Aventura.

En aquesta edició, que es farà al Teatre El Jardí de Figueres els dies 26, 27 i 28 de novembre, ens presentem amb un nom nou, nova imatge i lloc web propi a internet (www.lamostra.cat). De la Mostra de Cinema de Muntanya i Aventura, com hem anomenat les anteriors set edicions, hem derivat a La Mostra. Muntanya i Aventura. Aquest fet ens assegura poder competir amb igualtat de condicions amb festivals internacionals de renom de la mateixa temàtica que la nostra. També s’han introduït millores en els equips tècnics de projecció i s’ha incorporat una sessió –el dijous al matí- dedicada als estudiants dels instituts de la comarca. Tot això per anar fent més gran un certamen que, des de l’any 2002, s’ha convertit en un punt de trobada per tots aquells que comparteixen els valors de la llibertat i el compromís amb la natura.Mantenint la línia iniciada a l’edició de l’any passat, hem volgut continuar obrint la Mostra a altres especialitats vinculades a la muntanya, més enllà de l'alpinisme i l'escalada, i també a altres activitats d’aventura relacionades amb els valors que inspiren el certamen. Per això entre els documentals que projectarem, juntament amb els de muntanya, també n’hi ha de navegació oceànica en solitari i grans travesses en bicicleta.

La jornada inaugural es dedicarà a les curses i a l’esquí de muntanya amb
l’esportista més destacat d’aquestes especialitats, el català Kilian Jornet. Força física, però, sobretot mental, a més d'una gran preparació per batre rècord darrera rècord. Aquesta és la fórmula Jornet i la que també comparteix el convidat de la segona jornada, l’escalador nord-americà Chris Sharma, que és un dels personatges més carismàtics que hi ha sobre les roques. Tant Kilian Jornet, com Chris Sharma coincideixen en una cosa: la seva precocitat. Tots dos abans dels quinze anys ja havien protagonitzat grans gestes alpines.

La darrera jornada serà exclusiva de documentals amb dues sessions. A la tarda,incorporem una novetat que fins ara no havíem vist a les edicions anteriors: la navegació oceànica. Ho fem de la mà d’un documental protagonitzat per Michel Desjoyeaux, el navegant amb el palmarès més gran en les proves de navegació en solitari. De les muntanyes d’aigua als Alps, amb la tràgica travessa dels alpinistes francesos: Patrick Berhault i Philippe Magnin. En l'última sessió podrem veure, per una banda, l'escalada en una paret vertical situada al costat del Salto del Àngel, a Veneçuela, on els protagonistes -entre ells el català Toni Arbonés- van estar quinze dies penjats; mentre que per l'altra banda i en contrast amb aquests espais
reduïts, tancarem la Mostra amb una travessa en bicicleta pels immensos
paratges naturals del Tibet i el Nepal.KILIAN JORNET
Dijous, 26 de novembre. 21:00 hores.

Com es pot definir un home capaç de córrer, sense parar, 166 km (quatre maratons) al Mont-Blanc, amb un desnivell de 9.600 m., i cobrir aquesta distància amb menys de 21 hores? La Ultra-Trail del Mont Blanc és una de les proves que ha guanyat –ho ha fet en les dues ocasions que hi ha participat (2008 i 2009)– aquest esportista català de 21 anys. Kilian Jornet no només guanya les proves sinó que també estableix nous rècords, perquè com ell mateix diu: “el rècords existeixen per ser batuts”. Precisament una de les darreres plusmarques que ha superat, aquest mateix any, va ser la del mític i dur GR-20, que travessa la illa de Còrsega. Va completar els 200 km de recorregut i 12.800 m. de desnivell, en 32 h 54 min, quatre hores menys que el rècord anterior. I una altra gesta: la protagonitzada fa un mes a la Tahoe Rim Trial, una travessa de 265 Km entre Califòrnia i Nevada. Va rebaixar el rècord amb més de vuit hores i el va deixar en 38 h 32min. Aquestes fites s'inclouen en el documental “Kilian's Quest que tindrem ocasió de veure en la jornada inaugural de La Mostra. Muntanya i Aventura. En aquest projecte, Jornet afronta els trails i les vies màgiques més exigents del món i intenta superar els rècords que hi ha establerts.

Sense cap mena de dubte, néixer i viure al refugi de muntanya de Cap del Rec de Lles de Cerdanya forjauna mentalitat i una personalitat amb la natura i l'esport com a elements indestriables. L'afició del seus pares per la muntanya va fer que Kilian, amb només 5 anys, ja hagués pujat a l'Aneto o que als deu anys ja hagués fet la travessa dels Pirineus de bat a bat.

Aquest gran esportista ens explicarà a La Mostra la seva experiència, els sistemes de preparació i l'esperit amb què afronta les curses i l'esquí de muntanya, dues especialitats molt exigents de les quals ell és campió del món.CHRIS SHARMA
Divendres, 27 de novembre. 21:00 hores

En el món de l’escalada de roca s'hi refereixen com el rei i ja el situen com un dels escaladors més destacats i carismàtics de tots els temps. Chris Omprakash Sharma (1981, Santa Cruz, California) trenca les regles i inventa una nova fórmula: regirar-se en l’aire per arribar on abans era inaccessible. Una de les peculiaritats que el fa ser carismàtic és que mai gradua, ni bateja les vies que fa. No li interessen les gestes, sinó gaudir. Gairebé no fa servir la corda, ni els mosquetons; el seu material es limita als peus de gat, molt de magnesi i... un matalàs, a terra.

Va començar a escalar quan tenia dotze anys i als catorze ja va guanyar el primer campionat. Aleshores tenia un 8+c de grau. Dos anys més tard ja era subcampió del món i començava a treure el cap entre l’elit.

L’escalada esportiva és la disciplina,juntament ambl'escalada de blocs, on Chris Sharma ha destacat més. Ha aconseguit innumerables vies per sobre de 9a. Entre aquestes ha fet una de les ascensions més dures del món: Realization (Biographie) a Ceüse, França.
Un 9a+ amb un pas final de bloc de 7c que ell va superar l’any 2001. És la via més exigent juntament amb la Rambla Original (2006), a Siurana (Tarragona), un 9a+, que també ha fet. En aquest indret català, de gran atractiu per als escaladors, va obrir la via coneguda com a Cop d’Estat, (2008) considerada un 9b.

Una altra de les gestes de l'escalador nord-americà ha estat aconseguir el màxim grau en psicobloc a Es Pontàs, un pont natural format per l’erosió del mar situat a la illa de Mallorca, i que està considerat un 9b. En bloc destaquen fites com Mandala (1999) 8a+ que va aconseguir quan tenia 20 anys. També ha estat el primer en escalar una via amb grau 9b com “Jumbo Love” (2008) situat a Clark Mountain (desert de Mojave, California), una impressionant paret de 75 m. de llargada.

Tot i tenir una imatge molt apreciada pel sector publicitari del EUA, estem davant un esportista que fa de la senzillesa i la humilitat les seves màximes a l’hora d’explicar les seves gestes. Seguidor de la filosofia oriental, el seu és un món més espiritual que materialista o comercial.
 
La darrera jornada, la del dissabte, es destinarà a la projecció de documentals i amb la línia ja iniciada a la darrera edició hem obert aquest camp a les activitats d'aventura com la navegació oceànica en solitari o la travessa de grans recorreguts en bicicleta. La programació es completa amb projeccions d'alpinisme i d'escalada.

Dissabte a les 18:00 h

Projecció de les pel·lícules:
Journal d'un Vendée-Globe
(Diari de la Vendée-Globé).
França. Any: 2009.
Director: François Gauducheau.
Durada: 52 min.

Michel Desjoyeaux és un navegant francès que ha estat l'únic que ha guanyat dues edicions consecutives de la Vendée-Globe, considerada la prova més dura de navegació a vela de llarga distància. Es tracta de la volta al món en solitari i sense escales. Per la seva duresa l'anomenen “L'Everest de la vela”. Desjoyeaux està considerat un navegant excepcional i en el documental es reflecteix la vida quotidiana a bord del seu vaixell “Foncia”, a la darrera edició de la Vendée-Globe (2008-2009). Va ser el guanyador després de 84 dies de navegació sense tocar port.

Sur le fil des 4000 (Sobre el fil dels 4000)
França. Any: 2004.
Director: Gilles Chappaz.
Durada: 52 min.

Dos reconeguts escaladors francesos Patrick Berhault i Philippe Magnin inicien, el març de 2004, la seva gran aventura: l’escalada dels 82 cims de 4.000 m dels Alps, desplaçant-se amb esquís i a peu. El 28 d’abril,després de 59 dies d’esforç i mentre escalen la fina aresta del Dom, als Alps suïssos, un accident acaba amb la vida de Berhault.

Dissabte a les 21:30 hores.

Amazonian Vertigo (Vertigen amazònic),
França. Any: 2006.
Director: Evrard Wendenbaum.
Durada: 54 min.

Té lloc a la cascada del Salto del Ángel, a Veneçuela, la més alta del món, amb una caiguda lliure de 1.000 metres fins a la base. El documental relata la peripècia d’un equip internacional –format per alguns excampions mundials d’escalada entre els que hi ha Stéphanie Bodet i Arnaud Petit, així com el català Toni Arbonès–; que va obrir una difícil via al costat de la cascada. Aquesta gesta els va costar 15 dies d’esforços, sempre suspesos en el buit.

Asiemut
Canadà. Any: 2006. Directors: Oliver Higgins i Mélanie Carrer. Durada: 54 min.

Mostra la travessa en bicicleta entre Mongòlia i Calcuta (l'Índia) que els dos realitzadors, els canadencs Oliver Higgins i Mélanie Carrier, van ferl'any 2005. Un viatge apassionant per espais naturals de forta personalitat
com el desert de Taklamakan, els altiplans tibetans o la jungla nepalesa, l'any 2005. Sis mesos de lluita per recórrer 8.000 km. Els motius no eren només conèixer món, també trobar-se a si mateixos.