La MOSTRA arriba a la novena edició amb la mateixa voluntat, força i empenta que els anys precedents. La suma de les edicions celebrades l'han situat com un certamen plenament consolidat i atractiu pels aficionats a la muntanya, als esports d’aventura i a la natura. Però la nostra voluntat va més enllà: també volem captar un públic genèric que trobi a la MOSTRA una forma de veure el món. A Figueres es poden veure les expedicions més espectaculars, les gestes més èpiques i els paisatges més captivadors, i tot això mostrat amb imatges i explicat pels seus protagonistes a través d’un diàleg obert amb el públic.

En aquesta ocasió es repartiran les tres jornades de La Mostra en dues setmanes i s'invertirà l'ordre de les darreres edicions. D'aquesta manera, es començarà amb la projecció de documentals, en sessió de tarda i nit, el dissabte 20 de novembre, mentre que les jornades amb convidats seran la setmana següent: dijous, 25 de novembre i el divendres, 26 de novembre. Tot es farà al teatre El Jardí de Figueres. A més, tal com ja vam iniciar l'any passat, mantenim en aquesta edició una sessió adreçada especialment als estudiants dels instituts de la comarca, que es farà el matí del dijous 25.

 
Seguint la línia iniciada a la darrera edició, la Mostra acull altres especialitats vinculades a la muntanya, més enllà de l'alpinisme i l'escalada, així com també activitats d’aventura. Els convidats d'aquest any són els germans Nicolas i Olivier Favresse i Sean Villanueva i l'italià Simone Moro. Aquest darrer és una referència en l'alpinisme europeu amb una llarga trajectòria a la que molts pocs hi poden arribar. Els belgues Nico i Oliver Favresse i Sean Villanueva no només es mostraran i ens parlaran de les seves expedicions a diferents continents, sinó que ens amenitzaran la sessió amb una altra de les seves aficions: la música. La seva presència a sobre l'escenari és tot un espectacle.

En aquesta ocasió, la projecció de documentals obrirà La Mostra. Serà el dissabte, 20 de novembre. Entre els que es projectaran hi ha el darrer protagonitzat per la muntanyenca Catherine Destivelle, una de les referències femenines en el món de l'escalada i que ja ha passat amb èxit pel festival figuerenc com a convidada, el 2007. Entre els documentals que es veuran hi ha The Sharp End, un prestigiós film guanyador de diferents premis. Mostra alguns dels millors escaladors mundials davant de reptes que els situal al límit de la resistència física i mental. Destaca per l’espectacularitat de les imatges i la fotografia. Una altra disciplina muntanyenca com l’esquí també tindrà cabuda en l’edició d’aquest any. En concret, l'esquí extrem, amb un dels principals especialistes mundials, el francès Dominique Perret, protagonista de descensos impressionants als glaciars d'Alaska, l’Everest, Turquia o els Alps que es recullen en el documental Lignes de pente. També es projectarà Del otro lado del río, film amb una acció trepidant que mostra les peripècies de quatre dels millors caiaquistes argentins a través dels cabalosos rius de la Patagònia. En aquesta edició obrim un nou registre en el marc de l'aventura com són les expedicions a llocs recòndits del planeta per mostrar-nos pobles amb una forma de vida ancestral i molt allunyada dels registres actuals. És el cas de Pururambo, un documental etnogràfic que ensenya el dia a dia d'una tribu de Nova Guinea que viu a dalt dels arbres.

Dissabte, 20 de novembre a les 18:00 h (entrada gratuïta)
Projecció dels documentals:

Pururambo
Eslovàquia. Any: 2006. Director: Pavol Barabàs. Durada: 56 min

Nova Guinea és l'illa tropical més gran del món. En l'era dels satèl·lits, però, aquest país misteriós encara amaga secrets entre les seves valls verdes i la selva impenetrable. En un laberint d'obscurs pantans, la població de Pururambo viu al cim dels arbres, en unes condicions que han canviat poc des de l'edat de pedra. Endinsar-se en aquest territori és una aventura perillosa i sorprenent.


Lignes de pente (Línies de pendent)
França. Any: 2005. Director: Gilles Chappaz. Durada: 52 min

De l'Himàlaia a Alaska passant per Les Rocalloses, la Cordillera Blanca, Turquia o els Alps, el documental ens transmet la passió per l'esquí de Dominique Perret, considerat el millor esquiador freeride del segle. Un esport que ell interpreta com una aventura humana, obrint noves "línies de pendent" sempre compromeses i harmonioses, a més de pures i espectaculars. Acció i bellesa en un món de neu.Dissabte 20 de novembre, a les 21:30 h (entrada gratuïta)

Del otro lado del río
Argentina. Director: Ignacio Galindez Tuero. Any: 2009. Durada: 25 min

Ens mostra l'espectacularitat de la navegació en caiac a través de les peripècies de quatre caiaquistes argentis: Buenaventura, Carignan, DellaRosa i De Giusto. Descendir un riu creek i saltar cascades ens porta a una vida plena d'emoció, d'adrenalina i, segons com, de bogeria extrema. Amb la força que té l'aigua a rius com el Manso, el Gol Gol, El Escondido, a la Patagònia argentina, no és la fama el que busquen, sinó practicar una filosofia de vida, ja que quan ets a la línia de la cascada, no hi ha marxa enrere.

The sharp end (El límit extrem)
E.E.U.U. Any: 2008. Director: P. Mortimer i N. Rossen. Durada: 60 min

El documental explica la història d'alguns escaladors que han volgut travessar els seus límits, arriscant gairebé la vida. A través de les seves pors i incerteses descobrirem com es pot trobar la subtil línia que separa l'èxit del fracàs, què els empeny a l'hora de posar al límit la seva força física o mental.
Nicolas Favresse, Olivier Favresse i Sean Villanueva (escaladors)
Dijous, 25 de novembre. 21:00 h

És un equip belga d'exploradors i escaladors de grans parets. Amb aquest objectiu han viatjat a diferents llocs del planeta per buscar les millors parets verges per obrir-hi noves vies. Algunes en espais mítics de l'escalada com La Torre Central del Paine (Patagònia) o El Gran Capitan (Yosemite). A Baffin, fa menys d'un any, en van obrir fins a cinc en una expedició. Ara acaben d'arribar de Groenlàndia, a on han obert tres noves rutes i han escalat parets inèdites de 400 metres de recorregut. La peculiaritat d'aquesta expedició és que l'aproximació als objectius l'han hagut de fer navegant en veler.

Els germans Favresse i Villanueva ens mostraran les seves darreres gestes i projectaran l'audiovisual Asagard Jamming, una història d'escalada de 45 dies, 0 nits, 600 quilòmetres a peu, protagonitzada per quatre nois i una noia -la catalana Sílvia Vidal- enmig d'ossos polars, a la illa de Baffin (Canadà). Aquest documental ha guanyat dos premis en el festival de muntanya de Trento i dos més en el d'Eslòvenia.

Les seves conferències i projeccions són un espectacle ja que interpreten la seva pròpia banda sonora. I és que quan surten de viatge, a la motxilla, el primer que hi posen és el charango (guitarra boliviana), el flautí i l'acordió.

Simone Moro (alpinista)
Divendres, 26 de novembre. 21:00 h

És un dels alpinistes europeus que té més llarg recorregut. Ha protagonitzat més de 40 expedicions a les muntanyes més altes del planeta i deu d'aquestes, en plena època hivernal, una gesta que no està a l'abast de la majoria. L'any passat, juntament amb Denis Urubko, va completar l'ascens hivernal al Makalu, fita que mai abans s'havia aconseguit. Aquesta muntanya, la cinquena més alta del món, està considerada de les més difícils ja que a la duresa de l'alçada i al clima extrem, s'hi ha d'afegir una complicació tècnica elevada en el seu tram final. Ells dos ho van fer amb estil alpí, sense oxigen, ni xerpes d'alçada.
Ha estat quatre cops al cim de l'Everest, l'últim el mes de maig d'aquest any quan va aconseguir pujar i baixar des del camp base en només 48 hores.

Simone Moro és doctor en Ciències de l'Esport i, a més d'alpinisme, practica escalada en gel, en roca o en terrenys mixtes. També fa paracaigudisme i és pilot d'helicòpters. Ha estat guardonat amb nombrosos reconeixements internacionals, entre aquests la medalla d'or del Valor Civil de la República d'Itàlia per haver arriscat la vida per salvar un alpinista anglès que es va ferir a l'ascens al Lhotse. Aquest personatge polifacètic i prestigiós alpinista serà el convidat a la cloenda de la Mostra.