La MOSTRA arriba a la desena edició amb la mateixa voluntat, força i empenta que els anys precedents. Tot i saber que mantenim la il·lusió del primer dia, no en fem prou i aquest any per celebrar la desena edició hem volgut que tot el mes de novembre, a Figueres, estigui dedicat a la muntanya. Així, incorporem, amb la col·laboració de DIÒPTRIA, més sessions de pel·lícules d’alt nivell. A part, també oferim dues exposicions relacionades amb el món de la muntanya. Les jornades de documentals s’han ampliat a dues i en elles es podrà gaudir de paissatges, gestes i aventures espectaculars.

Com en les edicions anteriors, també tindrem protagonistes de l’alpinisme, com Edurne Pasaban, la primera dona que ha aconseguit els 14 cims més alts del planeta. A més, volem donar veu a tots aquells que passen desapercebuts. Per una banda, els càmeres, sense els quals els documentals de muntanya no existirien, com és el cas de Ferran LaTorre, un professional de renom d’aquests últims anys; i per altra banda, els pilots de rescat, que s’arrisquen sovint per salvar vides en llocs inhòspits. Tot això i més a la desena edició de La MOSTRA. MUNTANYA I AVENTURA.

quadriptic 2011

  The wildest dream  

The Wildest Dream (EUA, 2010)
pel·lícula / Cat Cinemes
Dijous 3 de novembre / 22.30 h
Preu: 6 € / Socis: 5 €

Una pel·lícula sobre la llegenda que s’ha mantingut al voltant de la desaparició de George Mallory i Andrew Irvine a l’Everest, l’any 1924. Abans de morir, van fer el cim? Van ser els primers homes en arribar-hi o es van quedar pel camí? La història es narra a partir de les cartes que Mallory va escriure a la seva dona Ruth i mostra imatges, fins aleshores inèdites, de l’expedició de 1924.

 

  Nanga Parbat  

Nanga Parbat (ALEMANYA, 2009) pel·lícula / Cat Cinemes
Dijous 10 de novembre / 22.30 h
Preu: 6 € / Socis: 5 €

Narra l’aventura dels germans Reinhold i Gunter Messner a la paret d’un dels gegants de l’Himàlaia, el temut Nanga Parbat, l’any 1970. Després de fer el cim, Gunter, de 23 anys, afectat pel mal d’alçada va morir en el descens. El seu germà, Reinhold, dos anys més gran i amb la tragèdia present, va haver de continuar en solitari fins al camp base. Durant anys, va haver d’escoltar ferotges crítiques que l’acusaven d’egoista per haver abandonat el seu germà petit.
El temps va demostrar que no va ser així.

 

  The Swiss Machine  

The Swiss Machine (EUA, 2009, 20’)
documentals / Teatre el Jardí
Dissabte 19 de novembre / 19.00 h
Entrada Gratuïta

L’alpinista suís Ueli Steck ha escalat en solitari i en només deu hores i mitja els 2.000 metres de la cara sud-oest del Shisha Pangma (8.027 metres). També mostra la seva escalada al Mont Eiger en un temps récord de 2 hores i 47 minuts. La seva voluntat a l’hora de pujar muntanyes de gran dificultat, als Alps i a l’Himàlaia, és la velocitat. Per aquest motiu està considerat l’escalador més ràpid, característica no sempre compatible amb la seguretat que requereix la muntanya.

 

Desert Friction   Desert Friction (Holanda, 2000, 26’)
documentals / Teatre el Jardí
Dissabte 19 de novembre / 19.30 h
Entrada Gratuïta

Documental d’excel·lent fotografia que mostra dos escaladors en una paret de 500 metres sobre minúsculs cristalls a Spitzkof, Namibia.
Tepuy  

Tepuy (Eslovàquia, 2006, 61’)
documentals / Teatre el Jardí
Dissabte 19 de novembre / 20.00 h
Entrada Gratuïta

A les profunditats del bosc humit d’Orinduik s’alça un imponent massís de pedra. Es tracta del mític Món Perdut, el grup de muntanyes de l’altiplà de la Guayana (Veneçuela). L’any 2005 un grup d’exploradors i espeleòlegs empesos per les ànsies de descoberta i per penetrar a les entranyes inexplorades de la terra, inicia un recorregut per terrenys impracticables enmig de la foscor. Una lluita per vèncer les dificultats orogràfiques i també la por vers a allò desconegut. El resultat és el descobriment de nous organismes i trepitjar espais verges.

 

Salt   Salt (Austràlia, 2009, 28’)
pel·lícula / Teatre el Jardí
Dissabte 26 de novembre / 19.00 h
Entrada Gratuïta

Una expedició en solitari per un desert de sal al llac Eyre, a Austràlia. L’objectiu, aconseguit, és captar imatges espectaculars del cel, tant de dia com de nit.
PanAroma  

Pan Aroma (Catalunya, 2010, 15’)
pel·lícula / Teatre el Jardí
Dissabte 26 de novembre / 19.30 h
Entrada Gratuïta

Un documental del gironí Jordi Canyigueral sobre l’ascensió dels germans Pou, Iker i Eneko, a la via Pan Aroma, considerada la més difícil dels Alps.

Au de-là des cimes  

Au de-là des cimes (França, 2008, 75’)
pel·lícula / Teatre el Jardí
Dissabte 26 de novembre / 19.45 h
Entrada Gratuïta

Un documental considerat un poema visual sobre les muntanyes a partir de les gestes de l’escaladora i alpinista francesa, Catherine Destivelle. En aquesta ocasió acompanya a persones del seu entorn a escalar els cims més emblemàtics del massís del Mont Blanc, als Alps. La pel·lícula destaca per la força dels paisatges i la fotografia espectacular. Catherine Destivelle va ser una de les protagonistes de la Mostra de Muntanya i Aventura de Figueres, l’any 2006.

 

 
protagonistes
 
Altres protagonistes

ELS ALTRES PROTAGONISTES DE LA MUNTANYA
Els altres protagonistes de la muntanya, sempre indispensables i que sovint passen desapercebuts.

Ferran Latorre: càmera d’alta muntanya. Gràcies a professionals com ell, podem gaudir d’unes imatges fantàstiques, sentir-nos partícips de grans aventures i seguir de prop els grans alpinistes. Les tasques de preparació i manteniment de càmeres, bateries i material divers són un repte que sovint es queda fora de pla. www.ferranlatorre.com/

Cesc Cases: pilot de rescat. Forma part d’un grup de professionals que moltes vegades posen en perill la seva vida per salvar-ne d’altres. La seva experiència ens permetrà conèixer els esports de muntanya des d’un altre punt de vista.

 

Edurne Pasavan

Edurne Pasaban

Edurne Pasaban és la primera dona del món que ha aconseguit pujar els 14 cims més alts del planeta, és a dir, els 14 cims de més de 8000 metres!

Edurne ja va ser a Figueres amb nosaltres l’any 2006, i si llavors ja ens va sorprendre amb la trajectòria, ara que ha aconseguit portar a terme el seu somni, ens preparem per escoltar com ha assolit aquest repte i quins projectes té a partir d’ara. www.edurnepasaban.com

   
triptic 2011 Edurne Pasaban